Potrero Warehouse

Our work on this warehouse in the Potrero Hill neighborhood of San Francisco allowed us to explore the interesting remnants and scars of a different era: turn-of-the-century San Francisco.

When members of an art collective housed there were being threatened with eviction, the warehouse was leased by a local arts supporter and philanthropist who saw an opportunity to help create studio space for local artists. At the same time, the warehouse would provide space for a new venture of his, Code & Canvas, a shared workspace for San Francisco’s tech community.

This concept of “hybrid programming” in an adaptive reuse scenario intrigued us. Working within the heavy timber wood frame and brick structure, the space became the physical representation of the client’s theoretical concept.

We achieved this by creating interiors that harkened back to the building’s industrial past while also referencing the visual arts heritage of the structure; as a result, metal screens and exposed brick converse with large works of art by resident visual artists. Within the massive structure, spaces can be manipulated to allow large gatherings unimpeded by partitions, or they can metamorphize into intimate spaces for creating, coding or collaborating.

Year: 2013
Location: San Francisco, CA
Square Footage: 8,000
Typology: Incubator Space & Art Studios